meterkast instellen

Wanneer je zelf je meterkast instelt is het belangrijk om kennis te hebben van de verschillende onderdelen die zich bevinden in een meterkast. Belangrijk om te weten is dat een meterkast een van de punten is om veiligheid te creƫren wat betreft het elektra netwerk. Wanneer er een stroomstoring is, er onweer inslaat in huis, stroom weglekt of er iemand in aanraking komt met stroom is dit de plek die ervoor zorgt dat er geen ongelukken gebeuren. Zo bevat een meterkast een installatieautomaat. Dit is een apparaat dat ervoor zorgt dat de stroom uitschakelt wanneer dat nodig is.

Wat zit er verder allemaal in?

Naast een installatieautomaat bevat een meterkast verschillende groepen. Deze groepen kan je instellen op ruimtes in huis. Zo kan je bijvoorbeeld een aparte groep maken van de elektra in de keuken, badkamer of woonkamer. Wanneer er dan iets mis gaat in een van deze ruimtes schakelt meestal enkel de groep uit waar het probleem zich bevindt. Zo kan de rest van de elektra in huis behouden blijven. Een groep kan echter makkelijker belast raken wanneer er veel elektrische apparaten op worden gebruikt. Als je veel elektrische apparaten gebruikt in bijvoorbeeld de keuken is het mogelijk handig om hier twee groepen van te maken. 

Hoe onderscheid je de verschillende onderdelen?

Het onderscheiden van de verschillende bedradingen in een meterkast kan op het eerste gezicht lastig zijn, maar hier zit een slimme indeling achter. Wanneer je hier mee aan de slag gaat is het handig om deze indeling te begrijpen. Zo bevat de meterkast vier kleuren draden. Deze kleuren zijn: geel groen, bruin, zwart en blauw. Een geel groene draad beschermt het huis tegen lekstroom. Lekstroom kan namelijk wegstromen naar de aarde via de geel groene draad. Een bruine draad zorgt ervoor dat er stroom het huis in gaat en een blauwe draad zorgt dat dit er weer uit wordt geleid. Tot slot zorgt de zwarte draad voor de beschikbaarheid van stroom voor apparaten in huis. 

Waar moet je nog meer op letten bij het indelen van een meterkast?

Nu hebben we het vooral gehad over de elektra die aanwezig is in de meterkast, maar naast de elektra is er ook een leiding voor gas en water aanwezig. Bij de indeling van de meterkast is het dus belangrijk om ook hier ruimte voor te maken. Hierbij is er ook een meter aanwezig die aangeeft hoeveel kubieke meter gas er wordt verbruikt. Op een watermeter is te zien hoeveel liter water er wordt verbruikt. Deze meter kan in de meterkast zitten maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. De watermeter kan bijvoorbeeld ook in een put in de tuin zitten. 

Zelf doen of hulp vragen?

Met behulp van wat achtergrondinformatie is het dus mogelijk om zelf je meterkast in te stellen. Toch kan het ook handig zijn om hierbij hulp te vragen. De meterkast is een van de belangrijkste onderdelen van een huis, al helemaal als het om veiligheid draait. Het is dan ook belangrijk om hier of veel kennis over te verzamelen of iemand erbij te halen die er veel kennis over heeft. Of je het zelf wilt doen of hulp wilt vragen hangt er dus vooral van af of je zelf die kennis al hebt of dat je wel of niet de tijd hebt om deze kennis te vergaren.

Hoe kan je het beste je meterkast instellen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *