prachtige wenkbrauwen

Een veilige werkplek is ontzettend belangrijk, zeker als het gaat om werkzaamheden met elektrische gereedschappen. Jaarlijks duiken er nog te vaak berichten op van ongelukken met elektrische gereedschappen die te voorkomen waren geweest door een keuring. In deze blog bespreken we waarom het keuren van elektrisch gereedschap zo belangrijk is en wat de gevolgen zijn van het werken zonder gekeurd gereedschap.

Waarom is het verplicht om gereedschappen te keuren?

Elektrisch gereedschap keuren? Elektrisch gereedschap dat dagelijks gebruikt wordt, heeft het zwaar te verduren. Door het intensieve gebruik kan er slijtage ontstaan en kunnen onderdelen kapotgaan. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor de gebruiker, zoals elektrocutie en brand. Om deze reden is het verplicht om elektrisch gereedschap jaarlijks te laten keuren.

Keuringssticker na controle

Het keuren van elektrisch gereedschap betekent dat het wordt gecontroleerd op veiligheid volgens NEN 3140. Hierbij wordt er gekeken naar de staat van het apparaat en de gehele installatie. Na de keuring krijgt het gereedschap een keuringssticker, waardoor het duidelijk is wanneer het voor het laatst gekeurd is. Op deze manier is het voor de gebruiker ook duidelijk wanneer het gereedschap weer gekeurd moet worden.

Wat zijn de gevolgen van werken met niet-gekeurd gereedschap?

De gevolgen van het werken met niet-gekeurd elektrisch gereedschap zijn groot. Werknemers lopen onnodige risico’s op elektrocutie en brand. Daarnaast kan het werken met niet-gekeurd elektrisch gereedschap leiden tot hoge reparatiekosten of zelfs vervanging van gereedschap. Bovendien is het niet keuren van elektrische apparaten illegaal en kan dit resulteren in boetes of taakstraffen.

Gebreken tijdig opsporen

Het keuren van elektrisch gereedschap is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar kan ook kosten besparen. Door elektrisch gereedschap te keuren, kunnen gebreken tijdig worden opgespoord. Hierdoor kunnen reparatiekosten laag blijven en hoeft er minder vaak nieuw gereedschap aangeschaft te worden. Daarnaast kan er sneller worden gewerkt met gekeurd gereedschap, waardoor de productiviteit van de onderneming hoger ligt.

Een keuring is belangrijk voor de verzekering

Het keuren van gereedschappen is ook belangrijk voor de verzekering. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren op de werkvloer, dan kan de verzekeraar om een bewijs van keuring vragen. Zonder dit bewijs kan de verzekering weigeren de schade te vergoeden. Het is dus niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook essentieel voor ondernemingen om hun verzekering dekking te behouden.

Wil je graag jouw elektrisch gereedschap laten keuren? Dat kan bij Subito Services!

Altijd veilig werken: elektrische gereedschappen jaarlijks keuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *