scheur in betonvloer

Steeds meer mensen kiezen voor een betonvloer in plaats van een laminaat of houten vloer. Betonvloeren geven een strakke look aan iedere ruimte en zijn ontzettend onderhoudsvriendelijk. Maar wat als je een scheur in je betonvloer hebt ontdekt? Moet dan de hele vloer opnieuw worden geplaatst? En hoe kun je voorkomen dat het weer gebeurd? In dit artikel vertel ik je er alles over. 

Een scheur in je betonvloer: kan het kwaad? 

Een betonvloer van puur beton is een natuurlijk product, wat wil zeggen dat het altijd zal blijven werken en levendig blijft. Scheuren in je betonvloer kunnen dan ook voorkomen door de werking ervan. Naast de levendigheid heeft dit ook te maken met de hardheid van de vloer. De vloer werkt, maar omdat deze zo hard is, kan hij niet buigen. Doordat hij niet kan buigen, barst hij. Het scheuren van een betonvloer komt dan ook best vaak voor en is echt niet iets waar je van moet schrikken, maar misschien wel iets waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van je nieuwe vloer. 

Repareren van de betonvloer

Hoewel de scheuren dus een gevolg zijn van een natuurlijk proces, snap ik dat je er niet echt blij van wordt. Het fijne is dat je de vloer vrij eenvoudig zelf kunt repareren door reparatiemortel voor de vloer te gebruiken. Hierdoor kun je de scheuren herstellen, waardoor ze niet nog erger worden. Durf je het zelf niet aan? Dan kun je uiteraard ook iemand inhuren die de vloer voor je komt maken. Daarnaast is het ook altijd aan te raden om te controleren of je nog garantie op de vloer hebt. Wanneer de vloer bijvoorbeeld tijdens de eerste maanden na plaatsing al gaat scheuren, is er een kans dat dit nog onder de garantie valt. 

Scheuren voorkomen

Net als bij alle andere dingen geldt ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je de scheuren namelijk kunt voorkomen, dan blijft de vloer altijd mooier dan wanneer je het moet repareren. Dit zit hem in eerste instantie al in de manier van leggen. Besteed dit uit om er zeker van te zijn dat de vloer op de juiste manier gegoten wordt. Wanneer je daarna meteen een extra coating of beschermlaag aanbrengt, bescherm je meteen je vloer tegen beschadigingen. Er is ook een verband tussen vloerverwarming en scheuren in je betonvloer. Door de warmte kunnen er namelijk sneller scheuren ontstaan. Zorg er daarom voor dat de betonlaag dik genoeg is en ruimte heeft om te werken.

Een scheur in je betonvloer? Wat nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *