Communicatie in project

Bij het realiseren van een project is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan de communicatie tussen alle stakeholders. Dat wordt omgevingsmanagement genoemd. Het doel hiervan is, dat alle stakeholders bereid zijn om samen aan de beste oplossingen te werken. Een voorwaarde waaraan moet worden voldaan is, dat de partijen handelen met het doel om gezamenlijk overeenstemming te bereiken. Als dat lukt wordt gesproken over een duurzame samenwerking. Het is best lastig om dat voor elkaar te krijgen. Het komt vaak voor dat er te weinig vertrouwen is in één van de participanten. Dat leidt tot frustraties.

Alle neuzen dezelfde kant op

Bij omgevingsmanagement is het van groot belang dat alle participanten voor zichzelf weten wat hun doel is, en daar duidelijk over zijn. Als één van de stakeholders gaat twijfelen en niet consequent is in de dingen die hij nastreeft, gaat dat ten koste van de betrouwbaarheid. Dat is erg vervelend en kan voor grote vertragingen zorgen. Alle participanten moeten daarom bereid zijn om voorafgaand aan een project voor zichzelf te bepalen wat voor hen het doel is dat wordt nagestreefd.

Gelijkwaardigheid

Projecten worden vrijwel altijd uitgevoerd door meerdere partijen en verantwoordelijken. Het is noodzakelijk dat alle betrokkenen samen besluiten kunnen nemen. Het is niet goed als een deel van de stakeholders zich superieur voelt aan anderen en die probeert onder druk te zetten. Omgevingsmanagement is er daarom opgericht om gelijkwaardigheid van alle stakeholders na te streven. Dat houdt onder anderen in, dat de stakeholders worden gefaciliteerd om voor hun eigen belangen op te komen. De projectleider, die meestal geen stakeholder is, moet zich hiervan bewust zijn.

Investeren in de relatie

Het is voor het procesverloop belangrijk dat de participanten zich niet egoïstisch opstellen. Bij omgevingsmanagement wordt daarom gestimuleerd dat partijen zich oprecht interesseren in elkaars visie. Het effect hiervan is, dat er wordt geïnvesteerd in de relatie en het gevolg is dat het project veel meer iets gezamenlijks wordt. Dat heeft een groot effect op de ervaring van alle stakeholders als het project is voltooid. De meesten zullen zeggen dat ze een mooi project hebben gedraaid met een duidelijk gezamenlijk doel.

Communicatie in een project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *