Wolkenkrabber gebouwen

De laatste jaren wordt een groendak steeds populairder. Er zitten verschillende voordelen aan een groendak. Zo is het duurzaam, verbeter je de isolatie van je woning en stijgt de woning in zijn waarde. De overheid subsidieert de aanschaf van een groendak in bepaalde delen van het land, met name in de stedelijke gebieden. Groendaken verbeteren namelijk de luchtkwaliteit en dus de levenskwaliteit van de bevolking. De laatste tijd horen wij steeds vaker opvattingen over een groendak die absoluut niet waar zijn. Hoe zit dit nu precies?

In het algemeen

Laten we eerst kort meer vertellen over een groendak. Een groendak is een laag met plantengroei op het dak. Het wordt geïnstalleerd op een waterdicht dak, waardoor de planten zorgen voor een betere afvoer van het water. Soms zie je wel eens dat het water op een plat dak blijft liggen, wat voor lekkages kan zorgen. Met een groendak kun je dit dus voorkomen. Andere benamingen voor een groendak zijn een sedumdak. Een groendak kan zowel op een schuin als een recht dak geplaatst worden. Een van de eerste misvattingen waar we op in willen gaan is dat groene daken een nieuw en experimenteel onderdeel zijn van de groene trend die momenteel gaande is. Dit is niet waar, de eerste groendaken werden 20 jaar geleden aangelegd en wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een groendak zeker voordelen biedt voor jou als huiseigenaar, maar ook voor de woonomgeving.

Groene daken veroorzaken structurele problemen

Er wordt een groendak aangeschaft en het dak begint te lekken. Natuurlijk denk je dan dat dit veroorzaakt is door het groene dak. Maar dit kan niet het geval zijn. De planten houden juist water vast, waardoor het eerder een lekkage voorkomt dan veroorzaakt. Of een dak begint te lekken hangt meer af van de conditie van het dak en hoe deze geïnstalleerd is.

Woning

Een groendak vraagt om veel onderhoud

Ook dit kunnen we uit de wereld halen. Het is niet waar dat een groendak veel onderhoud nodig heeft. Een groendak heeft juist bijna geen onderhoud nodig. Dit komt omdat de sedumplanten weinig water nodig hebben. Daarbij groeien ze weinig dus je hoeft je ook niet druk te maken dat je plotseling een heel bos op het dak hebt staan. Het fijne aan een groendak is juist dat je er bijna geen omkijken naar hebt en dat het er toch mooi bij ligt. Het is eenvoudig om een groendak zelf aan te leggen, middels het sedumdak doe-het-zelf-pakket.

Een groendak, alle misvattingen op een rijtje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *