thermoplast

Voor het lassen van thermoplasten zijn door alle ontwikkelingen veel technieken mogelijk. Bekende technieken zijn spiegellassen en process heating.  Maar er zijn natuurlijk ook nog andere technieken die u kan gebruiken. Om u iets meer informatie over deze manieren te geven schreven wij dit artikel voor u!

Wat is een thermoplast?

Thermoplasten zijn materialen die we door bijvoorbeeld een hete lucht föhn kunnen verhitten. Als het materiaal op de juiste manier verhit is kan je het makkelijk ombuigen of met elkaar verbinden. Dit is mogelijk omdat het materiaal bestaat uit lange ketens van moleculen die op een zwakke manier met elkaar verbonden zijn.  Materialen zoals PVC (polyvinylchloride) en polypropyleen zijn voorbeelden van een thermoplast. Plastic flessen en zakken worden hier ook van gemaakt zodat deze materialen door verhitting weer hergebruikt kunnen worden.

Lastechnieken voor thermoplast

Lassen van kunststof is nog een vak apart er zijn verschillende lasmethodes voor. Om een sterke las te krijgen is het slim om alleen dezelfde kunststoffen met elkaar te verbinden. Hieronder vindt u een paar lastechnieken die hiervoor goed gebruikt kunnen worden.

  • Heetgaslassen

Doormiddel van hete lucht worden twee delen versmolten. Door deze met kracht tegen elkaar te drukken worden ze met elkaar verbonden. Dit proces wordt vaak gebruikt voor verpakkingen. Als er gebruik gemaakt wordt van temperatuur boven 680°C heet dit process heating. Dit is vooral gebruikelijk bij industriële processen.

  • Spiegellassen

Hier wordt zoals de naam al zegt gebruik gemaakt van een spiegel. Dit is een warme plaat waar aan beide kanten een onderdeel van het materiaal wordt gedrukt. Als de onderdelen de juiste tempratuur hebben wordt de spiegel ertussen uit gehaald en de uiteinden met elkaar verbonden. Bij deze techniek is de lasnaad goed zichtbaar en is er vaak nog bewerking nodig. Overigens is dit wel een goede techniek voor PVC lassen want een buis van 4 meter is geen probleem voor dit proces.

  • Ultrasoon lassen

Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Er wordt door het materiaal een geluidsbarricade gevormd waardoor er een wrijving ontstaat. Deze wrijving geeft veel warmte af waardoor de onderdelen met elkaar verbonden kunnen worden. Deze methode is vooral geschikt voor het lassen van kleine onderdelen.

  • Draadlassen

Met draadlassen worden twee kunststof onderdelen met elkaar verbonden doormiddel van een lasdraad. Doormiddel van een hete lucht föhn smelt het draad en de onderdelen die met elkaar verbonden moeten worden. Vervolgens smelten deze onderdelen samen en ontstaat er een sterke las constructie. Als u een hete lucht föhn gebruikt bij het draadlassen is het wel noodzakelijk om een speciaal onderdeel op de föhn te plaatsten.

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er verschillende manieren om kunststof te lassen. Het is verstandig om de juiste methode bij het juiste materiaal te kiezen om een sterke las te maken. Bekijk dus goed wat het materiaal is welke manier er het best bij past. Als u vragen heeft over welke lasmethode u het best toe kan passen of welk gereedschap u nodig heeft, neem gewoon eens contact op we staan er altijd voor open om uw vragen te beantwoorden

Kunststoflassen van thermoplasten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *