onderhouden van je vijver

Wanneer een vijver niet goed onderhouden wordt kan dit gevolgen hebben voor de vissen die erin leven, maar ook voor de vijver zelf. Het is belangrijk om de vijver goed schoon te houden en om bij het aanleggen te investeren in goede materialen. Er staat ten slotte altijd water in wat sommige materialen niet altijd aan kunnen. De onderkant van een vijver is meestal bekleed met vijverfolie. Dit is een waterdicht materiaal dat zo de vijver in stand houdt. Als dit goed wordt aangelegd kan de vijver heel lang mee. Bij het aanleggen is het belangrijk dat dit strak en netjes gebeurt om zo te voorkomen dat er lekkages kunnen ontstaan.  

Kwaliteit van de vijver behouden

Om de kwaliteit van een vijver te behouden en vissen een fijn leven te geven in de vijver is het belangrijk dat er voldoende zuurstof aanwezig is in de vijver. Dit kan worden gewaarborgd door zuurstofplanten toe te voegen aan de vijver, gebruik te maken van een waterpomp en door de vijver zoveel mogelijk vrij te houden van algen. Het schoonmaken van de bodem en het water is hiervoor een belangrijk onderdeel. Er moeten dode planten uit het water worden gehaald en het vijverfolie moet worden schoongemaakt. Met behulp van zuurstofplanten wordt er extra zuurstof toegevoegd aan de vijver waardoor vissen en andere planten beter kunnen overleven in het water.

Aankleding van de vijver

Naast de praktische zaken van een vijver zijn er natuurlijk ook veel esthetische onderdelen die een vijver naar hogere kwaliteit kunnen brengen. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een waterval of fontein in een vijver. Dit geeft meteen een luxere uitstraling aan de vijver. Daarnaast kan er veel gedaan worden met stenen en aankleding om de vijver heen. Tot slot is het belangrijkste onderdeel van een vijver natuurlijk wel het organisme dat in het water leeft, de vissen. Vissen kunnen ook een hele mooie uitstraling hebben. Daarom kan ervoor gekozen worden om bijzondere vissen te nemen, bijvoorbeeld met veel kleur. Om de vissen goed te kunnen zien zal het water wel goed schoon gehouden moet worden.

Wat is de ultieme plek voor een vijver?

Voor een vijver denken mensen al snel aan een hele grote tuin, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Een vijver kan op veel plekken met efficiënt gebruik van de ruimte worden geplaatst. Een vijver zorgt voor meer rust in de tuin. Er is direct meer natuur aanwezig en er is een grotere biodiversiteit. Het is wel verstandig om na te denken over de plek waar een vijver wordt geplaatst in verband met huisdieren, kinderen en vogels. Huisdieren en vogels kunnen namelijk mogelijk proberen te eten uit de vijver en voor jonge kinderen bestaat het gevaar dat zij in de vijver vallen.

Kunnen alle vissen samen?

Niet alle vissen kunnen in Nederland in een vijver worden geplaatst. Het is daarom belangrijk om goed na te gaan in welke omstandigheden een vis kan leven. Daarbij moet er vooral worden gekeken naar in welk soort water en met welke temperatuur de vis een optimaal leven kan leiden. Ook is het belangrijk om na te denken over de combinatie van vissen. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om vissen die elkaars prooi zijn bij elkaar te zetten. 

Tips voor het onderhouden van je vijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *