Tips bij kiezen juiste hout

Hout is in principe een duurzaam materiaal, mits je het juiste hout uitkiest. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hout. Wie duurzaam wil zijn, kiest voor duurzaam beheerde bossen. Met de aanschaf van tweedehands hout ben je helemaal goed bezig. Hieronder volgen tips hoe je op een verantwoorde wijze hout kiest. Er zijn verschillende aspecten die een rol spelen zoals de productie van het hout, de oorsprong van het hout, het transport en de manier hoe het bewerkt is.

Hoe duurzaam is hout?

Hout is duurzaam omdat er constant nieuwe bomen kunnen groeien zonder dat er fossiele brandstoffen nodig zijn om deze te kappen. Wie goed voor hout zorgt, gaat er een lange tijd plezier aan beleven. Omdat hout een natuurproduct is is het extra belangrijk om goed onderhoud te plegen. Zo moet je het hout regelmatig controleren op schimmels en rot en verder is het van belang dat je regelmatig een nieuwe verf- of laklaag aanbrengt. Tot slot kan hout opnieuw gebruikt worden en is het biologisch afbreekbaar. De keuze voor hout is cruciaal aangezien er meerdere soorten hout op de markt zijn. Kies voor de houtsoorten die uit duurzaam beheerde bossen komen.

Tips duurzaam hout kiezen

Bij de keuze van het soort hout let je op verschillende zaken zoals keurmerken, oorsprong en de bewerking. Kies voor hout dat geschikt is voor zijn doeleinden. Bepaalde soorten hout houden het buiten niet lang vol, terwijl het binnen prima uit de voeten kan. Ook de plaatsing van hout is belangrijk. Zo is het bijvoorbeeld niet slim om schuttingpalen van hout in de grond te zetten anders kunnen ze vochtig worden. Ben je van plan om geïmpregneerd hout te kopen, kies dan voor hout met het KOMO-keurmerk. Dan weet je zeker dat het hout op een verantwoorde wijze bewerkt is.

Hout kiezen

Hout online bestellen

Hout wordt tegenwoordig veel online besteld. Waarom? Omdat het thuis afgeleverd wordt. Zodoende hoef jij zelf niet met het hout te slepen. De meeste online houtboeren komen het hout ook weer ophalen wanneer deze toch niet naar wens blijkt te zijn. Daarbij hebben online houtboeren vaak een groter assortiment dan de plaatselijke houtboer. Ook op het internet wordt onderscheid gemaakt tussen duurzaam hout en minder duurzaam hout. Let vooral op het FSC of PEFC keurmerk. Ook met het keurmerk KOMO weet je dat je goed zit.

Let op: hardhout kan best duurzaam zijn als je maar voor duurzaam hardhout kiest. Ook deze herken je aan het keurmerken die we hierboven benoemd hebben.

Verantwoord hout kiezen, hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *